Ülkemizde ev, iş ya da trafik kazaları ve doğal afetler nedeni ile çok sayıda vatandaşımız yaşamını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Bu gibi durumlarda olay yerinde her zaman bir sağlık görevlisi olamayacağı için olaydan etkilenen ya da ortamda bulunan kişilerin kendilerine ya da başkalarına yapacakları ilkyardım uygulamaları son derece önemlidir. AFAD, bu düşünceden hareketle Afetlere Hazırlık Yılı projesinin 7. temasını “ilkyardım" olarak belirlemiştir.
İlkyardım; Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlkyardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle ilaçsız uygulamaları yapan eğitim almış kişilere de “İlkyardımcı" olarak nitelendirilir.
Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmayı, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamayı, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemeyi, iyileşmeyi kolaylaştırmayı amaçlar.
İlk Yardım Temel Uygulamaları (KBK)
İlimizde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Polis Mesleki Eğitim Merkezi (POMEM) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü (BİSMETAL) olarak 3 kamu ve 6 özel sektör olmak üzere Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş toplam 9 İlkyardım Eğitim Merkezi bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın yetkilendirilmiş bu ilkyardım eğitim merkezlerinden ilk yardım uygulamalarını öğrenmeleri afet ve acil durumlarda can kurtarmaya yardımcı olacaktır.
Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan “İlkyardım Eğitimi İşbirliği Protokolü” çerçevesinde İlimizde İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli olarak AFAD Gönüllüleri, muhtarlar, din görevlileri ve öğretmenler olmak üzere 1 yıl süre ile ücretsiz olarak ilkyardım eğitimleri verilecektir.
© 2019 Bilecik İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü